last.fm

Много готино – last.fm имало всякакви благини (widgets) за интеграция в блогове. Сложих малко и тук. Така – да има.

Viewed 5790 times by 2044 viewers

Кирилицата

Последните години мразя да пиша на кирилица. Отвикнал съм. За толкова години работа в англоговорящи фирми съм станал сериозен бързак, когато трябва да пиша на латиница (без значение дали нещо на английски или на шльокавица) и толкова бавен когато трябва да пиша на кирилица. Направо избеснявам.
Започнал съм три поста за тук и нямам нерви да ги приключа. Толкова нещо искам да напиша, и толкова бавно го пиша, че ми иде да се гръмна. Докато напиша две изречения, вече съм забравил какво съм искал да кажа и съм измислил 100 други неща. Да не говорим за правописните грешки. Толкова много, че просто не е истина. А мразя правописни грешки.

Нищо де, ще ги боря постовете. Ще ги довърша. Тъп и упорит 🙂 И ще си върна старите умения да пиша и на кирилица като машинописка. Щото можех.

Viewed 5692 times by 1998 viewers

Музика и интересни времена

Почива тука мъченик,
сразен от бога Купидон;
един нещастен ученик
на име Франсоа Вийон.
Затуй, че нямаше подслон,
но с вас на маса с часове
делеше хляб и небосклон,
опявайте го в стихове:

“Дай, боже, да почива в мир
и даже на блаженства в трапа!
Той приживе на длъж и шир
до голо стриган като ряпа;
чумосван бе като вампир;
на бедността преглътнал хапа…
Дай, боже, да почива в мир
и даже да блаженства трапа!”

С тояга бит и на синджир
(та задникът му чак се скапа!)
и просто пукна най-подир,
за милост той не щя да драпа.
Затуй, че нямаше подслон,
но с вас на маса с часове
делше хляб и небосклон,
опявайте го в стихове…

—Франсоа Вийон в превод от Валери Петров (мисля)

Горните редове мисля са добра илюстрация за това което ми е в главата. Слушам музика всеки ден. Без нея не мога. И ми прави впечатление едно нещо – изглежда в трудни времена се получава по-добре. Идеята за този пост ми дойде докато слушах “Милена – Искам” и се замислих. В този албум (Ха-Ха) няма слаба песен. Просто няма. Не че съм фен на Милена, но наистина в този албум песните са от добра по-добра. И текстовете. И музиката. А когато и двете са добри, ефекта е още по-поразителен.

Та мисълта ми не е за Милена, а за времето в което този албум излезе. Времето на големите надежди. Когато хората малко по малко бяха обеднели след така наречената перестройка, но вече се виждаха в пари и всички пееха дитирамби за това колко яко ще е през демокрацията 🙂 Яко се оказа – за някои 🙂

Та тогава – края на 80те и началото на 90те в България беше пълно с рок групи. Коя от коя по-добра. Любимите ми Ера и Ь. Контрол, Ахат… Нямаше слаби. Дори и тези които не харесвам бяха добри.

Най-готиното на всички бяха комбинацията текст и музика. Винаги съм обичал когато текстът е хубав. Така се увеличава въздействието на музиката. Така научих и английски. Готино е да се сблъскваш с красотата на английският език превеждайки Keyleigh заедно с Жоро.

Та по това време беше пълно с концерти на БГ групи и те събираха по доста народ. Контрол примерно пълнеха Универсиада без проблем. Хубави ввремена бяха.

В момента също е пълно с БГ рок групи. Даже и чалгата на моменти ги избива но рок (ей тоя хит на Преслава си е направо рок балада). Но нещо ми се губи. Няма я онази радост от музиката, която още я има в старите записи. Всички се опитват да копират западната сцена. Сляпо. Балканджи определено правят изключение, но от тези които съм слушал това е.

Лошо няма. Всеки иска да пробие. Но лошото е, че не мисля, че по този начин ще успеят.

Та така. И се замислих. Може би причината е, че по онова време онези музиканти не позираха. Просто искаха да свирят. Докато сега мотивацията е различна. И музиката звучи различно.

Явно има значение, каква е околната среда за хубавата музика. Милена никога повече не изкара хубава песен. Ама тя вече беше “звезда”.

Гладът за успехи е важен. За всичко хубаво. Загуби ли се – край.

Затова – Enjoy:

Viewed 6291 times by 2145 viewers

Урааа, най-накрая малко късмет и за брат ми

Урааа, най-накрая малко късмет и за брат ми. Сезонът му започна добре – дано да е жив и здрав и така да продължи: Български защитник дебютира с 2 гола в Малта

Българският защитник Румен Гълъбов вкара два гола в първия мач за новия си отбор в Малта- Хибърниънс. Хибс се наложи с 5:1 над Мзида Сейнт Джоузеф, а Гълъбов се разписа в 45-ата и в 52-ата минута.

Той премина със свободен трансфер това лято от Пиета Хотспърс и остана едва вторият българин във Висшата лига на Малта. Другият е Емил Янчев в Биркиркара. След разменени голове в средата на първото полувреме, Гълъбов направи 2:1 с глава в 45-ата минута.

Той се разписа след центриране на Терънс Шери от корнер. Минута след подновяването на играта Шери покачи на 3:1, а отново Гълъбов вкара четвъртия гол. Той се включи при контраатака от дясно и получи пас от Кристиан Калехас, който го изведе сам срещу вратаря.

За Гълъбов, играл у нас за Септември, Берое, Белите орли и Миньор, не беше проблем да вкара за 4:1. Бившият вратар на ЦСКА Деян Максич дебютира за новия си отбор Флориана при нулевото равенство с Хамрун Спартанс в друга среща от 1-ия кръг на малтийското първенство.

Viewed 5746 times by 2005 viewers

Steve Jobs stories

Като цяло не се интересувам много от любимия религиозен спор на цялата IT индустрия – Apple ли, M$ ли, Linux ли. Ползвам ги всичките когато обстоятелствата са подходящи (примерно няма да правя Firewall на Windows или пък домейн контролер на Linux – суеверие :)), но ми е интересна историята на всичко свързано с тях. Любопитство.

Та Йовко, който чета с голямо удоволствие, постна един линк към реч на Steve Jobs пред едни студенти от един университет дето се казва Stanford. Някои казват, че тоя университет (college му казват братята хамериканци) бил дъ бест ъф дъ бест, ама не знам – други казват, че от СУ-то по-добро нямало 🙂 Както и да е, та Steve Jobs говори за някои доста интересни неща, като живота, Вселената и всичко останало. Трябва да призная, че човека е стахотен талант пред публика – речта е толкова простичко разказана, че мен поне ме трогна. Интересно е как я чете – според мен тове е за повече драматичен ефект, защото този човек съм го виждал да изнася далеч по-тежки презентации без четене. А и за себе си знам, че някои от изводите които той прави са много близки до моят начин на мислене.

Та речта я препоръчвам – линка е към блог-а на Йовко, щото все пак там го видях.

Viewed 6100 times by 2175 viewers

Грузия vs. Южна Осетия – рунд никой не знае кой

Понякога ми остава време да следя какво става по света. Ето една статия в блог-а на Делян Делчев, която ми попадна във връзка с последната война която се случва наполедък – http://delian.blogspot.com/2008/08/blog-post_11.html

Почти на 100% съвпада с мнението ми за това което се случва

Viewed 5344 times by 2052 viewers