song(s) of the day

Предвид факта, че съм в настроение за по-симфонична музика, па макар и джангър, ето една прекрасна група:

Epica – Cry For The Moon

Epica – The Phantom Agony

Viewed 10367 times by 2876 viewers

Opera :)

В четвъртък бяхме на опера с жената и едни познати. Гледахме “Саломе” в Софийската Опера. Опера на Щраус по либрето на Оскар Уайлд. Много яка.

Интересно е обаче, как оперите на северните композитори се различават като типаж музика от тези на южните. Много по-тежка и трагична като усещане. Мелодиите са много по-сложни и трябва сериозно заслушване за да ги хванеш. И се използва далеч повече духова музика (е – тук може и да греша, нямам претенции да съм спец). Малко по-трудно се преглъщат, тъй да се каже.

Но операта беше супер, а като допълнение и постановката също. Впечатлен съм. Страхотно беше направена и зпълнена. Не бях ходил на опера от две години и ми беше приятно да си припомня колко готино изживяване е. Дано в следващия сезон има и други нови постановки които не съм гледал, че все пак в афиша всичко съм гледал и е малко скучно 🙂

Не знам дали “Саломе” ще я дават пак следващия сезон, но горещо я препоръчвам.

Viewed 12310 times by 3534 viewers

Rumen Galabov – in “The Times” best XI 2008/2009 season

Apparently one of Malta’s newspapers best XI for the seasons 2009/2009 selected my brother as one of them:

Rumen Galabov – Hibs

Rumen Galabov has been rightly dubbed Mr Versatile because he has played everywhere for Hibs this season. Galabov has turned out to be an excellent signing for Hibs, his composed performances showing why Mark Miller acted so quickly to secure his services.

One could easily say that Galabov has excelled in every position but he showed his best in central midfield where he formed an excellent partnership with Christian Callejas.

Here is the full article.

Viewed 10591 times by 2956 viewers

Trust the art, not the artist

Заглавието го взимам от една статия за Стив Джобс, ама мисля че пасва и на това, което ще пиша и за MJ. Целият нет е залят с плач за Джако, та и аз, да драсна малко.

На първо място, музиката му и като цяло творчеството му си е тук. Не виждам как ще си отиде. Всъщност сега даже ни чака възраждане на култа към него. А въпреки, че не си падам потази музика, не може да се отрече, че е най-близкото до гениалноста от този тип масова култура. Творчеството на MJ си е най-отгоре (в своята ниша разбира се) – спор да няма.

За съжаление, не мисля че за човекът MJ, могат да се кажат чак толкова хубави неща както и за творчеството му. Но си има оправдание – никакъв шанс не е имал със семейството в което е израсъл.

И така, отиде си едно доста сбъркано психически човешко същество, чието творчество обаче промени до голяма степен световната култура и ще остане историята с етикетче “гениално”. Ще липсва на всички. RIP MJ.

Viewed 12819 times by 3669 viewers

Когато умората победи

Когато умората дебне зад всеки ъгъл и телефонно обаждане. И няма как да се скриеш. Остава единствено да се бориш с подръчни средства. И когато нищо друго не остава, просто да поспиш.

И всичките приятни неща престават да бъдат приятни. И остават само неща.

Viewed 9499 times by 2791 viewers

Work vs. Prison

Very old post from another long forgotten site:

In prison: you spend your time in an 8×10 cell.
At work: you spend your time in an even smaller cubicle.

In prison: you get 3 meals a day.
At work: you get a break for 1 meal and have to pay for it.

In prison: you get time off for good behavior.
At work: you get rewarded for good behavior with more work.

In prison: there are wardens who are often sadistic and psycotic.
At work: we call them owners, bosses, managers, etc.

In prison: you can join many programs which you can leave at any time.
At work: there are many programs you can never get out of.

In prison: all costs are paid by taxpayers, with no effort on your part required.
At work: you get to pay all expenses to get to work and then they deduct taxes from your salary to pay for prisoners..

In prison: you spend most of your time looking through bars from the inside wanting to get out.
At work: you spend most of your time wanting to get out and inside bars.

Viewed 13391 times by 4041 viewers

Posted in fun

360 degree feedback

Днес получих интересен доклад, в който на около 50 страници се обяснява, че според хората с които работя (началник, подчинени и околните) съм доста свестен тип в работата. Въпреки, че аз самият си имам самочувствието че съм такъв, е доста приятно да разбера, че самомнението ми се подкрепя от хората около мен.

Самият доклад е доста интересен. Ще има да го чета доста, защото има много детайлно инфо.

—————-
Now playing: Lunatica – Two Dreamers
via FoxyTunes

Viewed 11213 times by 3140 viewers

Разни

Отпуска е. В главата ми както обикновенно е хаос, а също така, както винаги ме мързи като за световно.


Тенис:
Федерер най-накрая спечели Ролан Гарос. И така вече официално е най-великият. Много е приятно да виждаш как един феноменалин спорист, ей така за разнообразие е и свестен тип. Дори само за това заслужаваше да спечели, но освен това изитра и добър турнир. Щеше да е готино отново да гледаме финал с Надал, защото двамата правят жестоки мачове, но не мога да кажа, че съм много тъжен от това, че Надал отпадна 🙂 А и Сьодерлинг играеше много стабилно до финала. Сега с нетърпение чакам Уимбълдън и там вече искам финал мужду Надал и Федерер.


Футбол:
Не стига, че БГ футбола хич го няма, ами и журналистиката ни е трагична. Ето две статии за мача България – Ирландия. Едната в 7 дни спорт, другата в ТопСпорт. Ако човек ги прочете внимателно, ще си помисли, че става въпрос за розлични мачове… Пълна трагедия са тея хора дето ги пишат тия неща. То бива субективизъм. Аз като искам да си казвам личното мнение – поне го правя в тука, не се вра да цапам някой вестник, хората да ми четат глупостите. Макар, че са ги слушали, де 🙂 Когато бях журналист 🙂 А иначе – тъп мач. Два слаби отбора и логичен резултат. Едните искат ама не могат. Другите не искаха, ама не се разбра дали могат… Скука.


Албена:
Очарован съм. Много приятно място. Направо да забравиш че си в България. Хотела също много добре. Учуден съм, че в България, някой явно се е усетил, че в един хотел, най-важното е обслужването. Лукса го има навсякъде и е лесно достъпен. Но обслужването е това, което хората да се врущат или да препоръчват определена дестинация. Пълно 6 за хотела – “Фламинго Гранд“.

Viewed 11262 times by 3101 viewers

Избори – това е положението

Затова аз, лично за свое спокойствие и удобство, подхождам към изборите по два признака: 1.) Не „Какво?”, а „Кой?”, и 2.) Далаверата е част от работата, но не и самата работа. По първия признак е ясно, че бъдещето на България се знае. Знае се какво трябва да се прави и какво не трябва да се прави. Знае се какви закони трябва да се приемат и какви международни спогодби да се подпишат. Така че който и да дойде на власт, ще – не ще, ще трябва да прави едно и също (с изключение на импровизации като „АЕЦ Белене” и „Южен поток”, които сами по себе си са достоен повод за сериозен размисъл). Следователно един от важните въпроси на тези избори е не „Какво да правим оттук нататък?”, а „Кой ще прави това, което има да се прави?”. Тоест, ако някой ми дължи пари, аз не трябва да реша дали да си ги взема или не, а кого да пратя да ги прибере: балерината, счетоводителя или бореца. Това е по първия признак – ще се старая да си отговоря кой от всички кандидати ще се справи най-добре с предстоящите задачи и кой ще се справи най-зле и ще гласувам „за” единия и „против” другия. Що се отнася до втория признак, далаверата, не си правя илюзия, че тя ще спре. Не си правя илюзия, че няма да има лобизъм и корупция, пък и, честно казано, без тях не знам дали няма да спадне катастрофално мотивацията на много хора. Но нека нещата се степенуват в реда: 1.) да свършим работата; 2.) да защитим партийния интерес и 3.) да защитим личния интерес. В никакъв случай не обратно, както се прави сега и по този начин често до точка 1.) не се и стига!

Иван Стамболов от тук. Не мога да кажа нещата по-добре.

Viewed 8148 times by 2616 viewers

Женски тенис

Гледам Ролан Гарос. Много готини мачове тая година и доста изненади. Обаче това женския тенис е някакъв ужас бре. То не е пъшкане, въздишане… Заболяха ме ушите. Направо отнема удоволствието от това да гледаш играта.

Аз ако искам да гледам силов тенис, ще си гледам мъжете. То аз и затова рядко гледам женски тенис де, ама сега е интересно, че са много равностойни.

Но все пак – малко е иронично, че най-елегантния тенис играч в момента и в последните години е мъж (Роджър Федерер). Човек би очаквал, елегантността да е при жените. Но това е положението – там само грухтене и сила 🙂

—————-
Now playing: Lacuna Coil – Falling Again
via FoxyTunes

Viewed 8228 times by 2644 viewers

Купуването и продаването на гласове било престъпление

Еееей, при това качество на кандидат-политиците не е престъпление. Трябва да плащат на нормалните хора за да гласуват.

Освен това какво значение има че във всеки предизборен клип го има това предупреждение. Боже – че тея които трябва да следят да се спазва тоя закон, те най-голям келепир имат от това да го нарушават – така де, на власт са и искат да останат. Видяхме, че умора нямат за да осигурят оставането си. Един закон нарушен повече или по-малко…

—————-
Now playing: Lacuna Coil – Our Truth
via FoxyTunes

Viewed 7957 times by 2572 viewers