Виена

Върнахме се преди два дни, а аз още се чудя как да напиша за впечатленията си. И тъй като може да отнеме доста, просто ще ги нахвърлям тук.

Някой ми каза преди да тръгнем, че Виена прилича на кукленска къща и това е едно доста добро определение. Подреден, сякаш от някой математик, този град ми дава усещането, че всичко си е на мястото 😉 Малко е странно, тъй като градовете, особено старите, имат навика да растат доста хаотично. И въпреки това, всичко във Виена изглежда сякаш е там където трябва да бъде.

Първото впечатление като излязохме от метрото беше студ. След което попаднахме в някакъв сръбски квартал. Табелката кафе “Лепа Брена” беше направо сюрреалстична и беше доста смешно – сигурно символ, че човек не може да избяга от корените си 🙂 Както и да е, след малко лутане, почти премръзнали си намерихме хотела. Доста готин. А номера с банята в центъра на стаята е уникален. То ние и затова избрахме този хотел де. За пореден път се убеждавам, че северните народи са си подредени. Да стигнем от летището до хотела беше елементарно. Хората си имаха какъвто си поискаш транспорт.

Hotel

Първата разходка беше по нещо което напомня нашата Витошка. Само напомня, защото и магазините бяха по-големи и улицата беше по-чиста 🙂 Студът обаче си беше гадничък. Като температура около нулата, обаче имаше много гаден вятър. Така че за да се сгреем се забихме в един Starbucks и прекарахме един час пиейки лате и зяпайки минувачите. След като набелязахме магазините за шопинг, си се прибрахме в хотела да планираме гледането на забележителности.

Във Виена, забележителности много. Явно градът си има история 🙂 Тъй като мързелът ни както обикновенно надделя над желанието ни да гледаме радни неща в града, се излюпихме от хотела чак към 2 следобяд. И хоп до най-близката забележителност – замакът Шьонбрюн. Доста впечатляващ. Обаче трябва да се види късна пролет. Това което ще запомня от него е впечатляващи замръзнали градин и пронизващ вятър, които ми убиваше желанието да снимам. Въобще място което заслужава много внимание и цял ден, но през пролетта когато парка цъфти и е по-топло.

Castle

Лина ме беше светнала за една кула в другия край на Виена, така че с Ани се метнахме на метрото и марш към тази кула. По пътя минахме през Виенския Бизнес Парк и тъкмо да си помисля, че за разнообразие софиийския е по-готин щото има зеленина, а австрийския няма, и се оказа че не само си имали зелено хората ами и цял парк си имат. Та накрая на парка – яко висока кула. С асансьорчето бързо се качваш догоре и там една гледка, едно чудо. Освен това номера с ресторанта който се върти, та да можеш да видиш всичко наоколо е доста добро попадение. А и ние за късмет хванахме хем Виена отвисоко по светло, хем и нощна Виена отвисоко. Въобще – заслужаваше си пътя до там и студа. Обаче виенското кафе не си заслужаваше. На връщане се оказа, че една от модернистичните сгради до Бизнес Парка им била църква. Доста интересно архитектурно решение. Ако не беше кръста и камбанния звън щях да си мисля, че е някаква нова бизнес сграда 🙂

The View From The Tower

Последният ден беше оставен за центъра и евенуално Пратера. Да ама заваля сняг. И тук изненада. Факта, че вали сняг не пречеше на никой – всичко беше почистено и опесъчено, включително и тротоарите. И тъй като с Ани сме любители на разходките си направихме една 6 часова разходка под снега из забележителностите в центъра. Пратера остана за следващия път. Та центърът е голямото шоу. Както казах – все едно е подредено от някой с мания към реда. Освен това внушително, ама мене вече западната архитектура не е впечатлява кой знае колко. Просто реда е зашеметяващ. И много, много красиво.

us

Друго впечатляващ детайл са хората. Просто нормални хора. Другите западно европейски големи градове в които съм бил са домирани от предимно емигрантски тълпи, които малко или много изкривяват оценката за града като усещане. Във Виена хората бяха нормални, усмихнати, намръщени… Просто много по-различни от другаде и по-приятелски настроени. Чисто на ниво емоция, това си беше приятно изживяване.

Ще се върнем с Ани в някой по-топъл сезон. Това е място което си заслужава.

Viewed 7565 times by 2636 viewers

Comments are closed.