Политическата година и какво ни чака

Еееех, отколко време се удържам да драсна нещо и за shit-а в в който живеем ама сега ми е дошло вдъхновението. Снощи гледах президентската реч за Нова Година. За първи път се и заслушах. Нямаше дума обобщаваща миналата година (освен че била “нееднозначна”) – само пожелания за новата. И помислих. Тъй като и аз ги владея евфеизмите и на мен ми се налага да ползвам тая лексика и терминология и бая помислих. Колко трябва да са зле нещата, за да се изключи отминалата година в речта на президента. За да се стигне до там, че PR-а и тия дето му пишат речите да игнорират една цяла година и да я вкарат в интересното определение “нееднозначна”. Направо ми настъхва косата. Защото идват избори. Едно хубаво нещо да имаше, Гоце щеше 10 минути да обяснава колко сме велики. Ама явно няма….. Ето в такова място живеем. А най-странното е че като хора и атмосфера, тук е далеч по-добре от примерно в Щатите. Ама това е друга тема 🙂

А тази година ще има избори. И какво от това. Същите хора, същата безскрупулност, същото състояние на безизборност. “Всички са маскари” според народа. Не бих искал да изпадам в нихилизъм, но много е близко мисленето ми до това. Как да гласувам за който и да е при положение, че не ми се предлага нищо в което аз, а мисля че и за моето поколение важи, да повярвам. Единствено идеи на омраза и на противопоставяне отпреди 20 одини (аре бе – още ли ше гониме комунизма. Те от БСП са си баш капиталисти :)). А за национализъм не ми се говори даже. Колкото и да ме изкушава идеята, ние живеем на Балканите – такова нещо като държава с един тип етнос няма – а пък на мен не ми се живее в състояние на перманентна война. Така че, национализма като идеология за нашата географска ширина си е направо causa perduta. Мъкааа, мъка.

Спомням си преди 12-13 години, когато бях един млад идеалист и всички около мен викаха “долу комунизма” (1996-та), аз питах – добре де, не може ли вместо долу, да ходиме да викаме за нещо. И пичовете от спортна редакция на БНР ми пожелаха децата ми да могат. Тогава нямах идея колко са прави. Сега имам. Но не спирам да мечтая….

А иначе ни чака дръвче. Да си го гризкаме. Независимо кой ще спечели изборите. Просто вкусът и големината на дръвчето ще са различни….

Viewed 2386 times by 1161 viewers

Comments are closed.