Арсен Венгер – за и против

Гледам много английски футбол. Ако не станало ясно от преди няколко поста, луд фен съм на Ливърпул

Хм, за първи път ще поствам във футболен форум ама темата Венгер ми е много интересна. Първо, привърженик съм на Ливърпул, а по стечение на обстоятелствата от преди 18ина години насам Арсенал са ми най-омразния английски клуб.

Но пък на Венгер му свалям шапка.

Нека да погледнем на проблемът от малко по-различна страна. Във момента светът е във финансова криза. Футболът като такъв, все още (уж) не я е изпитал, но въпросът е “а дали е така?”. Или ако е така, докога? И сега, трудното – кое е по-важно – да спечелиш купите сега и веднага, харчейки едни пари и инвестирайки във футболисти, или да проадаваш надежда (евала Боби, много хубава статия беше) ама така между другото клубът ти да има гарантирано оцеляване в дългосрочен план? Че и печалба. А ей така между другото да играе и хубав футбол (според мен много неефективен, но хубавото обикновенно няма нищо общо със ефективността :)).

Ако погледнем в ретроспекция, без да имам много наблюдения, смятам че ръководителите на Арсенал винаги са се фокусирали на стабилното финансово състояние на клуба като приоритет. Такива едни, консервативни хора 🙂 Което автоматично оставя Венгер на поста во век и веков. Просто защото човека е магьосник в това което прави – звезди и после ги продава в абсолютно правилния момент. За справка Виера и Анри. Великолепни футболисти, ама някой да е казал нещо добро за тях след като напуснаха Арсенал? Още се чудя как Барселона плати толкова много за 30 годишен нападател с егоистични наклонности, но то си е тяхна работа.

В момента, реално погледнато, в дългосрочен план големите английски клубове са застрашени. В зависимост от от това как ще се развие финансовата криза, кредите на собствениците на Ливърпул и Манчестър Юнайтед, ще започнат да тежат. Чичко Роман и шейх някой си изведнъж ще разберат, че малко скъпо им излизат играчките (или като децата ще им омръзнат)…. Малко апокалиптично звучи 🙂 А междувременно Арсенал, ще са като едно малко финансово островче….

Аз лично за себе си винаги бих избрал дългосрочното оцеляване с перспектива за трофеи, пред трофеи сега и мъгливо бъдеще. Но това разбира се си е работа на шефовете на Арсенал. А от опит знам, че такива хора въобще не мислят кой ги харесва и кой не – важното е пари да има 🙂

А иначе футболно погледнато – Арсенал са напоследък доста лесни за побеждаване от всички отбори, които са малко по-грубички с тях. Но това е бял кахър – стига Венгер да се навие да купи футболист от типа на Рой Кийн. Ама няма. Щото Венгер ми изглежда малко диктатор. А диктаторите много мразят някой да им противоречи. А изненада, децата лесно се манипулират… Но да не навлизаме там.

Както и да е. Винаги съм бил слаб във футболните прогнози, но си мисля че Венгер ще поостане още доста години в Арсенал. И ако бях фен на Арсенал щях да се радвам. А не както сега да се тревожа за едни двама американци и един дълг 🙂

Viewed 3181 times by 1287 viewers

Comments are closed.