Tarja Turunen – Live at Sofia

Тъй. Не я видяхме Таря докато беше в Nightwish, но все пак ето я в цялата и прелест на самостятелната и кариера. Като увод мога да кажа, че въпреки че ама много харeсвам Nightwish, тяхната музика е доста елементарна и това което ги правеше уникални беше Таря. Четейки какво се е случило, смятам че пичовете правилна са я изгонили (поне според тяхната версия :)), но също така както често се получава в живота, правилното решение води до сериозни негативни последици. Nightwish вече нямат щипката сол, която Таря добавяше и станаха една от многото Heavy Metal групи с женски вокал. Приятни за слушане и нищо повече. Докато Таря заблестя още повече. Не знам кой и пише песните, но като музика са далеч по-разнообразни и по-трудно смилаеми от Nightwish. Което значи, че и след месеци слушане все още има нещо ново, което да се чуе. А за мен това е голям плюс. Въобще самостятелният и албум е много добър, но както и с повечето наистина добри албуми, трябва да се послуша много за да се усети всичко.

Та така.

Та ето ме на концерт на бившата прима на Nightwish, с очакването че девойката ще пее песни на Nightwish за да се хареса на публиката и че тази публика това и иска. Да ама не, както казваше Петко Бочаров. Оказа се, че Таря изпълни почти само песни от нейния албум, а на всичкото отгоре и публиката се изкефи. Priceless 🙂

Няма да се лъжем, Таря пее невероятно. Хубаво беше да се чуе, че на живо даже е по-добре от на запис. В смисъл, че на живо вокалите на някои песни бяха изпети с леки гласови интонации, които ги правеха още по-въздействащи, докато в студио знаем как е – повторения докато не се изкара нещо точно определено и търсено. То всъщност това си е хубавото на концертите де. Та жената пя. Хората от групата свиреха. Публиката се кефеше. Въобще много добър концерт. Като чувство, далеч по-добър от този на Metallica, щото при тях си е работа и рутина, а тук не беше. Въобще невероятно добре прекарано време. после разбирам, че челиста дето беше част от групата е един от Apocalyptica, барабаниста бил някакъв известен… Браво – и свестни музиканти си е взело момичето. Той барабаниста заслужава отделен пост, че беше еба си якия пич. Даже получи повече овации от публиката от Таря. Ама пича се раздаваше до дупка.

Ето снимка на Таря как изпя Nemo

и на барабанистчето – уникален.

Снимките ги взех от тук.

Само едно нещо се издразних. Защо тълпите навсякъде са еднакви 🙁 Таря твърди, че и било мечта да пее в България и после вади флага. И ура, всички са луди и викат от кеф. Ееееееей, това психологията на тълпата е ужас направо…. нищо де, то аз съм си такъв, ама е кофти да гледаш как евтините номера минават винаги. Което ми напомня за “Американски Богове“, където Один въртеше всякави номера на всички 🙂

Та така. Ето и една песничка . така, да има:

—————-
Now playing: King Diamond – The Cellar
via FoxyTunes

Viewed 9311 times by 3180 viewers

4 thoughts on “Tarja Turunen – Live at Sofia

  1. Явно наистина си й голям фен на Таря. Няма лошо, аз също. Но колкото и да ме дразни Tuomas е малко пресилено да кажеш, че неговата и на групата му (Nightwish) музика е елементарна, струва ми се. Nightwish с или без Таря са все още най-популярната симфонична метъл група. Това едва ли е защото са елементарни. И не, че нещо, ама съм сигурен, че концерт на Nightwish в България в сегашния им състав определено не би се провел във Фестивална, понеже желаещите биха надхвърлили в пъти капацитета й. Уважавам Таря, бях й на концерта, кефих се, подскачах, но не бих си и помислил да омаловажавам Nightwish като качество на музиката им.

    Btw Таря не пее особено много песни на Nightwish не защото не са достатъчно качествени за репертоара й, а поради спорове за авторски права….

  2. 🙂 е сега – не съм искал да кажа, че песните на Nightwish не са качествени за да ги изпълнява. Просто вярвам, че човек трябва да върви напред, а не да живее на стари лаври. Та независимо по какви причини (а съм сигурен че спорят за авторски права), предпочитам тя да изпълнява своите песни.

    Колкото до определението “елементарни” – ами да елементарни са. По същия начин както песните на всяка пънк група са елементарни. Проста структура, мелодии и рифове. Това не ги прави лоши. Напротив. Даже обратното – когато имаш някакъв уникален компонент, точно тези “елементарни” неща стават легендарни. И в Nightwish уникалността беше Таря. От тази гледна точка, песните на Таря са доста усложнени (на моменти даже прекалено).

    А за Nightwish какво да кажа – на първо място заслужават уважение, че я изгониха от групата. И половината от нещата които казаха в отвореното си писмо да се верни, заслужавала е. Също така – много добър ход с новата вокалистка. Различна от Таря. Но за съжаление трябваше, според мен, малко и да попроменят музиката, точно защото Anette е по-различна. Има много хубави песни в последния албум, но са ми леко обикновенни. Няма чар, няма магия. А когато си свикнал на прекалено хубаво……..